20 responses to “När ”det fria ordet” blir tomma ord”

 1. blogg | stories worth telling | journalistik/ redaktionellt innehåll/ text, bild och redigering/ redaktörskap/research/ print,webb

  […] Läs vad Max själv skriver här. […]

 2. Erik

  Så vitt jag förstått det är dock Unionen inte något riktigt fackförbund startat av sina medlemmar utan enbart ett försök att underminera riktiga fackförbund startat av Arbetsgivareorganisationen/lobbyorganisationen Svenskt Näringsliv…
  Dessa herrar och damer vill såklart INTE att tekningar i deras sabotageorganisation sätter fokus på de verkliga problem deras agerande i andra änden av arbetsmarknaden skapar…

 3. Mario Matteoni

  Chefredaktören för Unionens tidskrift ”Kollega”, Naljen Ståhlström, har varit redaktör för ”Gods och Gårdar” LRF:s tidning och nu senast för SAS-magasinet ”Scanorama”.
  Ståhlström tog över ”Kollega” i september.
  De som anställt henne har väl velat anställa ett journalistproffs. De borde ha insett att hon inte hade facklig bakgrund.

 4. Sara Andersson

  Nu hoppas jag att det inte framstår som ett påhopp på dig men kanske handlar det snarare om kvalitén där satir bör vara träffsäker med inslag av humor. På den första bilden ser jag t.ex. ingen humor utan det är två döda människor bara. Hur träffsäker är den då? Till skillnad mot dåvarande och nuvarande regering som sänker bistånden så vill SD öka bistånden för att fler ska kunna ta sig till flyktingläger som ligger i säkra områden. SD saknar dock politisk makt för att kunnna genomföra det så att på något vis anklaga SD för att människorna inte får hjälp känns väldigt skevt. Handlar din kritik istället om att människorna ’på plats’ blir bombade så är även det skevt då ’på plats’ inte innebär i sitt eget hem utan snarare i närmsta säkra område som t.ex. grannlandet eller säkra områden inom landet.

  Ber om ursäkt på förhand och hoppas att du uppfattar det som konstruktiv kritik.

 5. Isak Thomas Gerson

  Det kan vara frestande att se det här som en yttrandefrihetsfråga, men gör inte det misstaget. Det rör sig bara om yttrandefrihet när bruna eller blåa åsikter skuffas undan. Men när det är progressiva åsikter som rensas ut är det bara… jag vet inte… synd om dem? Be mig inte förklara logiken, för den finns inte riktigt.

 6. Ronny Carlsson

  Fantastiskt kul! Bra Max! Synd om Kollega´s läsare bara…..

 7. Robert

  Håller med om att jobbcasting är ett märkligt fenomen. Dock, tvåårig koranskola är meriterande i väldigt få jobb och om det är ens huvudsakliga utbildning tror jag dock att man har problem även i en konventionell arbetsintervju. Och då träffar bilden inte riktigt rätt.
  Jag kanske överanalyserar, men här lägger du rasist-kortet istället för den egentliga poängen, som jag tycker är att man kan vara duktig utan att vara ”säljig”.

 8. Michel Rowinski

  Jag kan inte göra mycket då jag inte har någon ekonomi att tala om i dagsläget men jag har idag ringt Unionen och bett dem sluta skicka Kollega till mig.

  Och framfört tydligt varför jag inte vill detta och bett dem framföra detta vidare.
  Ser jag ingen förbättring kommer dessutom jag lämna fackförbundet Unionen även om jag för tillfället bara är studentmedlem.

  Men för er som som kanske inte kan lämna unionen lika lätt som jag se åtminstone till att säga upp tidningen och hänvisa till denna sida och anledning. Lägg upp på facebook osv.

  Jag vill iaf ha en tidning och en politisk organisation som finns där för mig.

  Vill avsluta med att säga att du är fantastisk Max och att dina teckningar har gett mig leenden i många år nu.

 9. Gunilla Karlén

  Jag blev väldigt upprörd när jag läste detta och har kontaktat Unionen för att ifrågasätta varför de inte vill samarbeta med dig. Tycker väldigt mycket om dina satiriska teckningar och anser det helt oacceptabelt av dem att göra så.
  Får se vad jag får för svar, om jag inte är nöjd, så säger jag upp medlemskapet.

 10. Morgan

  Själv gick jag ur Unionen för ett halvår sedan då de var för partiska och SD-fientliga IMO.
  Deras jobb bör vara att tillvarata arbetstagarnas intressen, inte driva partipolitik.

 11. Karl Konrad Karlsson

  Problemet är att satiren inte är bra alls, alla för fram ett närmast SD vänligt budskap då ”poängerna” är faktiska omständigheter. Bra reklam, Sverige tackar dig!

 12. Varvar

  Varför ska Unionen syssla med att publicera anti-SD propaganda? Tror det är dumt av Unionen att alienera 20% av sina medlemmar.

 13. Emma

  Bilden är fördomsfull. Att du är så fördomsfull men kommer undan med det, Max. Är du inte förvånad själv?

 14. marxistiskt parti

  Adekvat text, vi i vänsterpartiet borås tycker
  ungefär likandant i sakfrågan.Detta är en mycket bra website.Vi söker efter bra
  författare med utmärkt språk Och vi fastnade för dig.

  Kan vi prata vidare om detta med dig?.Kan inte finna email.

  Trevlig dag

  Borås vänsterparti

 15. Satirteckningar får inte vara för politiska i Unionens tidning?! | Gilla serier

  […] I senaste numret av Bild och Bubbla finns en återpublicering av satirtecknaren Mats Gustafssons blogginlägg i april: http://www.maxgustafson.se/aktuellt/nar-det-fria-ordet-blir-tomma-ord/ […]

Leave a Reply