Var förs yttrandefrihetskampen?

Så var det dags igen. Mitt offentliga verk ”Planetärt kasino” har blivit nedklottrat för andra gången. 

Tyvärr får jag inte betalt för att ta bort det (mer än ersättning för färg) så jag har startat en liten insamling för att täcka mina kostnader för arbetet. Allt överskott skänker jag till något välgörande ändamål för klimatet (har ej bestämt vad än). Så skänk gärna en slant. Gå in HÄR.

Streetart - Max Gustafson

I våras målade jag en 25 meter lång vägg nära Liseberg i Göteborg på uppdrag av Trafikverket. Ett konstverk som visualiserar hur makthavare och fossilindustri driver på den globala uppvärmningen i sin iver att berika sig själva, utan tanke på eftervärlden. 

Inget kontroversiellt i detta. Idén till bilden var min egen och i sann demokratisk anda gav Trafikverket mig friheten att uppföra verket. Det tog mig tre hårda arbetsveckor i dammet och bullret från spårvägsarbeten och motorvägstrafik.

En tid senare tog det en person två minuter att klottra ner verket för att tjäna dennes politiska syften…
Klotter

Uppenbarligen stack konsten i ögonen på någon som inte kunde acceptera budskapet. Verket hade nu gjorts om och blivit rasistiskt. Googla ”Eurabia” så fattar du. Något som alla förbipasserande fick bevittna i ca en vecka, tills Trafikverket gav mig i uppdrag att återställa verket.

Återställandet tog en arbetsdag. Trafikverket betalade för detta, vilket var tur för en mindre bemedlad kulturarbetare i coronatider.

Två månader. Så länge fick nu väggen vara ifred. Tack för det. Lite lyxigt faktiskt, en välbehövlig semester för min del.

Men ingenting varar för evigt, och i helgen var det återigen dags…

klotter

Lika kultiverat som vanligt. Och detta påbättrade konstverk kan nu beskådas av tusentals förbipasserande varje dag.

Yttrandefrihet är något vi älskar att tala oss varma för. På ledarsidorna i våra största dagstidningar slänger man sig med vackra fraser om yttrandefrihetens okränkbarhet. På gatan finns inget sådant. På de offentliga väggarna får man hela tiden räkna med att bli övermålad. Kampen pågår i det tysta. Inga diskussioner på kultursidorna. Inga arga ledare till yttrandefrihetens försvar. Bara konstnären, rasisten och några sprayburkar.

Nedklottrad skylt

Så jag antar att jag även denna gång får återerövra min egen yttrandefrihet. Jag kommer att återställa mitt verk. Igen.

 

 

Leave a Reply