9 responses to “Kemisk handlingsförlamning”

 1. Kemist

  Allt som inte är vakum är kemikalier. Formulera om mening två, stycke ett. Den nuvarande formuleringen bidrar till den ökande ”kemikalieskräcken” som finns i världen, där orden ”kemikalier”, ”syntetiskt” och ”tillsatts” ses som något onaturligt, fult och farligt.

  Så är inte fallet. Det kan vara så, men långt ifrån alltid. I dessa fall är det dessutom formuleringarna ”farliga tillsatser” och inte ”tillsatser” (alternativt ”farliga kemikalier”, inte ”kemikalier”) som beskriver situationen, därmed tillägget ”farliga” som avgör om de är farliga eller ej. Sen kan man ju även tillägga att många av de farligaste sakerna i världen är naturliga.

  Folk ifrågasätter dock inte något av detta på grund av bristfälliga baskunskaper om kemi och ständiga skräcktekniker från media. Var bättre, formulera dig rätt.

  1. Labbet

   Bra sagt! Denna oförståelse för vad en kemikalie är, vilka av dessa som är farliga, och vilken funktion de över huvud taget har gör det dock bara ännu oehört mkt viktigare att det lagstiftas, informeras och undersöks kring ämnet.
   Det är viktigt att Staten/EU vågar föbjuda hälsofarliga kemikalier, men att göra detta utan grund kan i långa loppet innebära stora problem det också. För att kunna ersätta de farliga kemikalierna måste nya metoder och nya (fungerande och ofarliga) kemikalier kunna tas fram. Detta utan att de instingtivt bli stoppade bara för att de är tillverkade på syntetisk väg (vilket tydligen skrämmer folk).

 2. Johan, kanske

  tack för detta, din energi, tid och kreativitet. får ont i magen av alla rövhål som styr o ställer utan ett uns av moral. Fridens liljor

 3. kontakt (hon på Hemkokeriet)

  Jag gillar dina serier… men vad gäller just den här håller jag med ett par av kommentarerna ovan. ”Kemikalie” är ett nonsensord som man använder om ämnen när man vill att de ska låta skrämmande. Min favoritkemikalie är diväteoxid… eller dihydrogen monoxide (DHMO) på engelska.

  http://www.youtube.com/watch?v=5tZa_a2ZHcE
  http://www.youtube.com/watch?v=yi3erdgVVTw

 4. John MLK

  Bra ritat! Jag håller visserligen med om att ordet kemikalie är missvisande, då det egentligen betyder något helt annat, men jag använder det själv i brist på en bättre term. När jag i miljösammanhang säger kemikalie menar jag ett ämne som antingen inte förekommer naturligt alls, eller endast i mycket små koncentrationer, eller i speciella bindningar som gör att det lokala ekosystemet kan hantera det. Jag antar att en mer träffsäker term skulle vara ”syntetisk kemikalie” eller ”syntetisk ämne”, men dessa har en del problem de också. Det är svårt med språk.

 5. Åke

  Underbar satir om sorgliga företeelser! Jag tycker grundmeningen gick hem klockrent. Det är ju kemikalie ordet som ändå alla förstår. Det är väl annars numer ganska vanligt vända alla begrepp ut och in. Skadligheter och nyttigheter kokas strategiskt ihop i en enda gemensam röra, som ändå ingen förstår.

 6. Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet

  Bra och tragikomisk beskrivning av läget. Bättre än denna snigelmodell hade varit att alla kemikalier som inte är godkända med halt för olika användningsområde är förbjudna tills de bevisats vara ofarliga.

Leave a Reply