18 responses to “John Bauers mardröm”

 1. M P

  Inte nog med det, han gör det igen! En sann falsk entreprenör som gillar garanterad vinst bekostad av andra.

  http://www.vf.se/nyheter/karlstad/john-bauerskolan-i-karlstad-saljs

 2. Eva Vadenmark

  Å, påminnelsen är oerhört svår att ta till sig, men viktig. Känslan av att politik blivit allt mer tydligt viktig för människor gör sig igen påmind. En hel samhällsstruktur är slaktad är nog min slutsats, och vi köpte argumenten. Argumenten att det skulle bli effektivare och vi skulle få mer för pengarna. Det gållde absolut inte alla. Det har blivit uppenbart, i takt med att alla märkliga utförsäljningar, försämringar i resursteam, skolgårdar och yta per elev etc. senaste exemplet.
  När jag läste psykologi och läste om aggressioner, så vet jag att vi bl a fick ta del av forskning kring hur grisar blev mer och mer aggressiva mot varandra i takt med att utrymmet minskade. Det fanns liksom en optimal gräns att inte överträda. Kanske det gäller små barn också. Vad vill vi leva i för samhälle? Den debatten – den politiska överblickande, den längtar jag efter i politiken.

 3. Christina Liljestrand

  Tack alla skattebetalare för den statliga lönegarantin som jag fått åtnjuta. Nu har jag slutat på JB och gör annat.
  Som tur är får våra gamla elever fortsätta i sin gamla miljö, fast med en ny huvudman, som jag hoppas lyckas bättre. Men det är kärvt både ekonomiskt och pedagogiskt när majoriteten av elever som dras till en skola har stora problem. Så är fallet, delvis för att man inte kommit in någon annanstans. Men det finns också de som väljer en liten, intim skola med långa, sammanhållna ämnespass, eftersom det är en fördel när man t ex har ADHD. Detta sagt för att nyansera debatten lite, inget principiellt ställningstagande från min sida alltså.

 4. Johan

  Jag tror John Bauer skulle bli ledsen om han visste att hans konstverk hade blivit nedkladdat med en tafflig naivistisk teckning.

  Till att börja med är det vilseförande på gränsen till ljug att använda de siffror du anger ovan, Max. De flesta elever kunde gå vidare som vanligt i samma skola men med en annan (förhoppningsvis bättre) huvudman. En stor del av skulderna var till ägarna eller ägarna närstående. En rejäl chunk var till banker och fastighetsägare – vinstdrivande affärsverksamheter som gått in i samarbetet med JB för att tjäna pengar. Är inte de också onda?

  John Bauer-caset är i själva verket ett alldeles lysande exempel på varför det fria skolvalet är bra och systemet med friskolor i olika driftsformer fungerar. ÄNTLIGEN försvinner en utförare/aktörhuvudman som är inte lyckas leverera ändamålsenlig utbildning. Och då blir folk upprörda!!

  Tänk om folk kunde bli upprörda över alla de bedrövligt dåliga skolor med usla resultat och absurd pengarullning som fått hålla på i decennier och förstöra skattemedel och unga människors framtid? Kommunala skolor går nämligen inte i konken när de är sopiga – de får mer pengar och större resurser att förstöra. Vi vet nämligen genom seriös forskning att mer resurser *inte* gör skolan bättre (undantaget i utvecklingsländer där skolan har absurt små resurser i utgångsläget).

  Varför blir inte folk upprörda över detta? Jo, därför att de inte ser det. Det finns nämligen ingen som helst transparens i den kommunala ekonomin. Det är grötigt, svårgenomträngligt, lokalt och unket.

  Orsaken till de fallande skolresultaten mätt som genomsnitt är inte en allmän försämring utan tydliga misslyckanden kopplade till främst de utrikes födda som invandrat efter skolstartsåldern. Klart som f*n att det är svårare för alla inblandade parter att lyckas i den situationen.

  Migration är en ömsesidig gåva mellan individen och det samhälle den invandrar till. Vi är monumentalt usla på att tillvarata den gåvan i det här landet. Skolan är fullkomligt central för att vårda och utveckla gåvan. Och där flunkar vi hårt.

  Är det i den situationen bäst att diskutera – eller i det här fallet snarare vulgärgasta kring – låtsasfrågor kring hur skolor är organiserade/finansierade? Eller kan vi kanske försöka fokusera på riktiga frågor?

  1. Lars M

   Därför är det några av oss som varken gillar kommunala skolor eller vinstdrivna friskolor.

 5. Johan

  Och det där med demokratiskt inflytande: Fråga vilken kommunmedborgare som helst i vilken kommun som helst. Fråga om de känner att de kan påverka barnens skola genom det politiska systemet. Som att simma i stelnande betong.

 6. Johan

  A. Kausalitet

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kausalitet

  ”Om kausalitet råder mellan två fenomen, kallas det ena orsak och det andra verkan. Statistiska samband kan sakna orsakssamband: två relaterade händelser kan till exempel bero på en tredje händelse.”

  Detta har Jan Guillou alltid haft svårt för. Du förstår säkert detta mycket bättre. Dagens Nyheter skrev i våras(?) om seriösa undersökningar som kunde avfärda ett antal samband som icke-kausala.

  B. Demokratiskt inflytande

  Det faktum att man kan gå och lyssna på kommunmöten innebär inte att man har något reellt inflytande. Det kan både jag och många andra med mig vittna om. Illusionen om inflytande får inte misstas för verkligt inflytande.

 7. Johan

  Max, vad jag vet används robothandel bara på finansiella marknader. Vi har överhuvudtaget inte diskuterat finansiella marknader och du har ingen aning om vad jag anser om dessa. Som liberal med dragning åt det libertarianska hållet har jag nog mer gemensamt med den frihetliga vänstern än med riksdagspartierna när det gäller synen på storfinans/statskapitalism. 🙂

  Jag skall inte göra detta till en evig slagväxling. Men det är lockande eftersom jag uppskattar såväl tonläge, språk som tema och bevekelsegrunder i dina inlägg. Trevligt att debattera i ett sån’t sammanhang.

  Hej!

 8. Richard Sturesson

  Ännu en pricksäker och snygg teckning. Du har en av de bästa och vassaste satirpennorna!! 🙂

 9. Jag tar hjälp av Max Gustafson | eaqhan

  […] till Max Gustafsons inlägg och se vad den där konkursen […]

 10. Bo Jonsson

  Hej!

  Det var länge sedan det skrevs en kommentar här 🙂

  Jag har skrivit om vinster i välfärden, och kom osökt in på John-Bauer-konkursen. Länkade din blogg, och använde bilden.

  Hoppas det är OK

  Med vänlig hälsning
  Bo Jonsson

  1. admin

   Helt ok. 🙂

Leave a Reply