31 responses to “Mördande logik”

 1. Ludvig

  Vad är poängen? Att folk kastar ut antisemitism hur som helst? Bilden hade lika gärna kunnat vara på avpixlat. Förekommer extremt mycket antisemitism och det är väldigt beklagligt att du ska förminska folks upplevelser. Har du tolkningsföreträde? Det går att vara emot staten Israel och antisemitismen på samma gång. Du behöver inte välja varken eller…

  1. Flax

   Det är ju EXAKT det som bilden handlar om, ett av de stora problemen i debatten är att om man kritiserar Israels handlande så kommer man att kallas antisemit.
   Du måste förstå att det är en väldigt stor skillnad på antisemitism och antisionism.

   1. Wilma

    Sionism betyder inte att man måste stå för vad Israel gör i palestina. Precis som en amerikan kan inte anklagas direkt för vad hens regering gjort.

 2. Peter Zaff

  Du visar i en bild världens galenskap och orättvisor bättre än tusen ledarsidor

 3. Fredrik Lecerof

  Hej Max. Gillar nästan alltid dina bilder, dock inte denna. Jag är jude. Jag är emot ockupationen och emot hur Israel behandlar palestinierna idag. Jag uppfattar ändå din bild, helt säkert på trots med din avsikt, som vagt antisemitisk. Om du vill kan jag förklara varför.
  med vänlig hälsning
  Fredrik

 4. Gråvarg

  Det där är lite väl partiskt. Inte för att israelerna är så överdrivet pacifistiska, men Hamas är inte ett spår bättre. De fortsätter att provocera en vida överlägsen krigsmakt och de gömmer sig bakom barn och sjuka. Två terroristorganisationer har fått varsitt land och pseudolegitimitet. Hamas skapade nuvarande palestina, och steinerligan grundade israel. Båda gynnas politiskt av att vara våldsamma, så det kan bara gå åt helvete.

  Det är lite synd om palestinierna, men samtidigt självförvållat. De spånhuvudena fortsätter ju att rösta på Hamas. Det är som att tycka jättesynd om svenskarna, om vi röstade fram SD till 75%.

  1. Mikael Grön

   Det är israel som har den vida överlägsna krigsmakten och inget annat!

   1. Gråvarg

    Absolut.
    Säg att Hells Angels ockuperar mitt hus. De förstör och vandaliserar allt jag äger. Om jag då ställer mig att kasta sten på dem, de slår tillbaka och de spränger min bil så frugan dör. Är det då enbart HA’s fel, eller även mitt då jag inte tänker på de oskyldiga runt omkring?
    Jag förstår att israelerna slår tillbaka, och att civila och barn stryker med. Ingendera är okej att göra. Men om man angriper regionens supermakt med sten och Qassam-raketer, så krävs det inte raketfysik för att inse vem som får mest ont.

    Två fel blir inte ett rätt.

 5. ifa

  Gråvargen. Vilka ockuperar vem och vilka sitter på vapen och makt att mörda och fördriva.

  1. Gråvarg

   Jag föreslår att du googlar lite, om du inte vet det.

 6. Mona

  @Gråvarg: Vad ska Gazaborna göra då? I sin vardag, den som finns emellan de större attackerna som faktiskt når våra medier, som denna gör. Fortsätta dö och bli pissade på in an orderly fashion, medan vi kollar på Idol? Det är skillnad på provokation och reaktion.

  http://annerambergs.wordpress.com/2014/07/20/katastrofen-i-palestina-om-nodvandigheten-att-saga-ifran/

 7. MH

  Det har inte hållits demokratiska val i Gaza på åtta år och med en befolkning där 53% är barn har en överväldigande majoritet aldrig röstat alls. Det är dags för nya val. Hamas har inte gjort något vidare bra jobb och det vet de. Gissa varför de håller kriget vid liv? Blir det fred så förlorar de regeringsmakten.

  Skulle behövas en rejäl städning i israels ledning också. Det sitter extremister där med.

 8. Tom

  Hoppsan gråvarg!
  Där var det nog en liten miss i kunskapsbanken! FN tog en del av Palestina och gav till judarna som blev Israel. Sen kan du läsa på hur det har gått. Spånhuvud tror jag kan passa på fler, typ dig
  Läs på innan du öppnar munnen (skriver)

 9. Rättelse

  Kommer jag hem till dig, våldtar din fru, dödar dina barn, slår dig blodig och tar ditt hus så har du självklart rätt att slå tillbaka.
  Den här konflikten fanns långt innan hamas och har sin grund i att Israels nybyggare har ockuperat och fördrivit folk som redan bodde där. Israel har aldrig varit intresserad av fred och kommer, så länge det är en sionistisk stat, aldrig att vara det.
  Jag hoppas att de som fördömer hamas också är konsekventa nog att fördöma judarnas motståndskamp i warsava på 30-talet. De var ju med den logiken också ”terrorister”.

  Motståndskamp är rätt, ockupation är inte det!

 10. Fred

  Gråvarg -> På vilket sätt är det självfövållat eller okej att Israel har ihjäl barn för att Hamas skjuter raketer.
  Mycket märkligt argumenterat.

 11. Nicklas Foresti

  Gråvarg, det där gick ju inte så jättebra. Ska vi ta och försöka tänka lite en annan gång när det inte är så varmt ute?

 12. cawliuhan

  Hur kan någon som sympatiserar med palistiniernas situation någonsin vara antisrmit? Palestinier är ju också semiter!?

 13. Terese Mörtvik

  Det är helt fantastiskt hur du alltid lyckas säga så mycket klokt med bara en ruta.

 14. Fredrik Lecerof

  Hej Max. Tack för ditt svar. Ursäkta att det dröjde med mitt. Ja jag uppfattar bilden som ”vagt” antisemitisk därför att den förlöjligar att det finns verklig antisemitism. Det är inte konstigt att en del onyanserade personer blir mer kritiska mot judar pga kriget, men samtidigt utnyttjar antisemiter den pågående konflikten för att ösa ur sig judehat. Vet inte om du känner till att många judar nyligen flyttat från Frankrike pga den ökande antisemitismen. De flesta tar sin tillflykt till Israel.
  Det är för jäkligt att flera hundra oskyldiga palestinier dödats, varav många barn och för detta bär Israel ett tungt huvudansvar, även om Hamas är delansvariga. På bildens yta ser det dock ut som Israeler (judar?) avsiktligt vill döda barn. Det är inte sant och jag tror inte heller det är din avsikt att hävda detta. Med vänliga hälsningar Fredrik

  1. Erik Pihl

   Det är tyvärr så att israelerna avsiktligt dödar barn. Nyligen hade SVT en artikel om en FN skola som blivit bombad trots att personalen 17 gånger gett sina exakta koordinater till militären. Så Max bild är tyvärr relevant. Om någon är skeptisk till ett land vars ledande politiker de facto vill skapa koncentrationsläger så behöver det inte ha med antisematism att göra utan är bara lite goddam sunt förnufy och moral, vilket är det jag tror att Max vill säga.

 15. Daniel Holm

  Staten Israel har väl inget med ”judar” att göra, förutom som ett rasistiskt sionistiskt projekt som utnyttjar dem? Det finns många judar, inklusive Rabbis, som fördömer staten Israel.

 16. Alex H.

  Precis så jag uppfattar debatten! Visst finns det antisemiter, men de flesta av oss som protesterar är det inte. Det är otroligt frustrerande att bli anklagad för antisemitism när man uttrycker samma humanistiska värderingar som i andra konflikter.

  Så visst, det gömmer sig antisemiter på ena sidan, mem andra sidam försöker undkomma ansvar och dialog genom att omedelbart ta på sig offerkoftan. Att man blir mobbad ger en inte rätt att mobba i sin tur.

 17. Richard

  Hejsan!

  Jag gillar alla dina bilder Max, även denna provokativa bild. Jag tycker att du med denna satir har satt fingret på hur absurt det är att några få vill avfärda all Israelkritik med att det skulle vara antisemitism. Naturligtvis är jag medveten om att det finns verkliga antisemiter, och verkligt antisemitiskt bildmaterial. De som kritiserar denna bild har dock svårt att skilja på antisemtism och Israelkritik/ -satir. Din bild är inte antisemitisk och det är viktigt att Israel som stat kan får kritiseras.

 18. AlexS

  Fredrik Lecerof
  Du skriver att israeler inte avsiktligt vill döda barn. Tror du har lite fel även om du är jude som du skriver.
  Mitt hat mot israeler har inget att göra med att dem är judar men jag har sett och fått höra mycket.

  2012 var jag ner till Palestina för att spela musik i en vecka. Under den veckan fick jag chansen att träffa väldigt mycket folk, både palestinier och israeler och valet var inte svårt vilka jag valde att sympatisera för.

  Om vi återkommer till det med att mörda barn så fick jag berättat av en dam där om en händelse som hade skett kort innan jag kom dit.

  Det var en Palestinsk pojke på 8år som höll på lekte med sina kamrater lite för nära muren och vart ihjälskjuten av en israelisk soldat som var placerad ovanpå muren. Det vart självklart väldigt livat och när begravningen skulle hållas så bars kistan i ett tåg igenom staden för att visa alla vad som skett och då svarade israeliska soldater igenom att skjuta ner ytterligare unga människor i kisttåget pga att dom såg det som en provokation när dom rörde sig igenom staden.

  Det kallar jag att mörda barn helt av fri vilja.

 19. Patrick Tollgren

  De som inte kan se verkligheten bakom teckningen är naiva. Självklart kan vi som fördömer Israels agerande se de bakomliggande orsakerna dvs fundamentalistiska islamister (Hamas), krigshetsande högerpolitiker (Likud och Benjamin Netanyahu), fientliga grannländer och ett långtgående apartheidsystem mot ickejudar som funnits i Israel sedan statens bildande.

  Oavsett vad så är inte Israels agerande idag rättfärdigat, varken moraliskt eller folkrättsligt. Och precis som Max beskriver med ”Mördande logik” så har omvärlden tidigare inte kunnat kritisera Israel pga av den arvsynd som alla som inte är Judar upplever att de har efter förintelsen.

  En normalt tänkande människa inser att kritisera Israel när de begår krigsbrott INTE är detsamma som att vara antisemit. Och ni som inte gör det… tja, teckningen handlar om er.

 20. sven johansson

  inga teckningar om Rysslands krig i Ukraina?

Leave a Reply